Podcasting “Lidt om Læring”

Kan man optage og udgive sin egen podcast? Hvorfor i alverden skulle man gøre det? Sådan plejer vi ikke at gøre, der må være bedre ting at bruge sin tid på!

Ikke desto mindre er antallet af podcasts eksploderet. Mange består af “reaktionsindhold”, som er en nem og billig måde at producere til medier. Youtubere eller komikere reagerer på værker fx serier eller bøger, Monopolet reagerer på breve fra brugere, anmeldelser fx Dårligdommerne, podcasts om TV-programmer, hvor programmets deltagere optræder i podcasten.

En del af reaktionerne vil være analyse, diskussion og vurdering. Og måske er podcast heller ikke det bedste medie til at formidle helt nyt indhold, men bedre til at nuancere eller diskutere indhold, som de fleste kender.

Inspireret af “reaktionsindhold”, foreslog jeg to kolleger (John og Kristian), om vi skulle følge online-kurset “Generativ AI og læring” fra AAU, og mødes for at diskutere indholdet. Mødet skulle være en podcast med et afsnit om hvert af de seks moduler på kurset.

Cover-billede juni 2025 (kilde: chatGPT 4o)

Podcasten Lidt om læring blev født til det formål. Navnet er generisk, men valgt for at kunne komme forskelligt indhold i. Coverbilledet er p.t. tydeligt AI-genereret, som bl.a. teksten “LEARNING IN DANSCHOOL” afslører. Hosting er gratis på spreaker.com.

Tidligere ville man måske have mødtes i en studiekreds eller bogklub. Så hvorfor podcast? Jeg synes, at det giver en mere forpligtende samtale, som sætter sig tydeligere i min hukommelse. Deltagerne gør sig mere umage, og det hæver kvaliteten af samtalen. Jeg har aldrig dyrket kunsten at udfolde argumentation eller deltage i en diskussion, og jeg er således ikke specielt god til at udtrykke mig sprogligt. Men det kan jeg øve mig på i podcasten, og særligt, når jeg omgiver mig med dygtige kolleger.

Det kræver tid at tilrettelægge velstruktureret indhold i en podcast. Derfor var kurset på AAU en gave, som strukturerede indholdet for os, så samtalen ikke stak alt for meget af. Så selv om jeg ser lidt ned på “reaktionsindhold”, så synes jeg, at det virkede for os.

Indholdet i “Lidt om læring” bliver redigeret en lille smule i Audacity. Langt den meste redigering er længere pauser og “øhhh..”, der bliver klippet ud. Det har overrasket mig, hvor meget mere intelligent man lyder, når “øh” er fjernet. Så mit syn på de tilsyneladende naturlige samtaler i andre podcasts, har ændret sig.

Ideen til at producere en podcast er hermed givet videre.

Dette indlæg blev udgivet i AI, Maskinlæring. Bogmærk permalinket.