Podcast

Med to gode kolleger, Anders og Tor, har jeg produceret podcast-afsnit i lidt over to år. Det er blevet til ca. 12 afsnit, som udkommer med ujævne mellemrum. Reaktionerne er meget forskellige: Nogle spørger uforstående hvorfor i alverden vi gør det? Andre synes det er fascinerende.

Er det narcissistisk navle-pilleri med dopamin-afhængig jagt på likes? Vi gør det ihvertfald, fordi vi ikke kan lade være. Vi har alligevel altid fagsnakke, som fletter sig sammen med forhold i samfundet og i privat- og arbejdsliv. Optagelsen af indholdet bevirker, at vi rent faktisk får sat os ned og snakket sammen i lidt længere tid end over frokostbordet. Kunne et almindeligt møde ikke gøre det? Tjoo, men optagelsen af podcast er åbenbart det ekstra nøk, der skal til før vi får sat os sammen.

Jeg betragter podcasten som et professionelt læringsfællesskab (PLC), som endda rækker ud over de snævre faglige og didaktiske rammer, som et PLC ofte ligger inden for. Kollegial supervision er en anden måde at lave PLC. Facebook-grupper en tredje måde. Teamet omkring en klasse en fjerde. Hver form giver nogle rammer og noget indhold, som giver sine forudsætning for udvikling.

Et oplagt benspænd er pædagogiske udfordringer, som kører fra tid til anden, som skal løses mellem hvert afsnit, og reflekteres over under optagelsen af næste afsnit. Fx har vi afprøvet virtuel undervisning før Corona. Og så undersøger vi selvfølgelig, om formatet kan bruges til noget overfor eller sammen med eleverne. En lektie eller elever, der selv producerer indhold.

Vores produktionsværdi er selvsagt lav. Meget lav. Der er ingen af os, som bruger mange øjeblikke på at forberede eller planlægge afsnit. Og podcast-branchens generelle råd er at producere 5-10 dummi-afsnit, før første rigtige afsnit optages og publiceres.

Men hellere en god og hyggelig snak med kolleger, end ingen snak. En af svaghederne ved vores treenighed er dog, at vi er for ens, og vi mangler variation ifht. de synspunkter, som kommer på bordet. Derfor er vi bedst, når vi har gæst(er).

Her kan høres vores p.t. seneste (og måske bedste) afsnit, hvor vi har besøg af Kristian:

Dette indlæg blev udgivet i Sociale medier. Bogmærk permalinket.