Puzzlebox med micro:bit

Escape-rooms er sjove at gennemføre (ikke at jeg har prøvet), men måske endnu sjovere at planlægge. Da jeg ikke kan lave et escaperoom hjemme, er et mere tilgængeligt alternativ en puzzlebox. Altså en box, som kun åbner, når der er løst en række gåder.

Micro:bit (µbit) har den fordel, at den har indbyggede sensorer, knapper og display, som gør den nem at komme i gang med. Vil man lave mere avancerede ting, kan de medfødte komponenter til gengæld begrænse friheden, med mindre man selv tilslutter komponenter.

Her en puzzlebox prototype baseret på micro:bit. Mine puzzles er målrettet børn, så de er ikke så svære, og man får (imo) tydelige hints via 5×5 displayet, idet µbitten stikker op gennem et hul i låget.

µbit er monteret i et breakout edge-connector board for at give adgang til flere pins. Det er dog ikke strengt nødvendigt. På den anden side skal µbitten sidde fast i noget. Nogle forbindelser/ledninger er desuden sikret med lim fra en limpistol.

Første puzzle (meget nem): Tryk på begge knapper samtidig. Hint: pile peger på knapperne.

Andet puzzle (middel?): Køl kassen ned til under 10 grader C. Bruger µbit’s indbyggede temperatur-sensor, som dog altid viser en temperatur ca. 3 grader over den egentlige rumtemperatur, givet processorens varmeudvikling. Hint: display viser teksten “cool”. Man kan gøre det sværere ved at skrive teksten i morse-kode.

Tredje puzzle (svær): Der er to ledninger, som stikker ud af kassen, og 10 skruer. Ledningerne skal forbindes til skrue nr. 2 og 5. Desuden skal en on/off switch være tændt. Derved kommer der 3V til pin1. Hint: Display viser “5  2”.

Løsning af de tre puzzles, trigger en servo på pin0, som åbner boxen i 10 sekunder. Derefter låser den igen, og de tre puzzles skal løses forfra. Det hele får strøm fra en 5V powerbank.

Puzzle 3 er ikke en særlig elegant løsning, og vil gerne lave en løsning a la Makey Makey, hvor man blot skal berøre skruerne. Jeg har ikke haft tid til at forsøge med hvilken modstand, der er passende til µbitens 3V i stedet for 5V.

kilde: efter https://www.bigmessowires.com/2016/08/19/fruit-electronics-piano/

Der er mange andre puzzles, som børnene måske kan være med til at designe: Bruge accelerometeret, kompas, morse (som sagt), lys. Begrave µbit i boxen, så den fremstår mere ren. Boxen kan skæres på lasercutter.

kode m.m.:

Dette indlæg blev udgivet i Elektronik, Maker og DIY, Micro:bit. Bogmærk permalinket.