Ny raket med elever

I fredags (20. maj) havde jeg en ny håndfuld elever til at prøve at lege med raketter. Vi havde dog kun en halv time, så der blev skåret mange hjørner:

  • To elever fremstillede faldskærmen.
  • En elev arbejdede med vinger.
  • Tre elever samlede kredsløbet, som skal udløse faldskræmen. Arduinoen var monteret på et stykke pap. Vi fik ikke tid til at arbejde med programmering, så jeg lagde programmet på Arduinoen. Eleverne testede, justerede servoen, og monterede i raketten.
  • God ide: de limede on/off knappen fast med limpistol til et hul de havde klippet i flasken.
  • Ingen arbejdede med højdemåler.

Vi prøvede et for mig nyt design, som jeg tror er mere sikkert, og hurtigere at fremstille, end det jeg hidtil har brugt, med en dør som skal åbne. Mere sikkert fordi faldskærmen ikke risikerer at sidde fast i døren, og den klap som holder faldskærmen på plads, er med til at trække faldskærmen ud, hvorfor den nok er mere tilbøjelig til at folde sig ud.

Det nye er dog måske sværere at bygge som selvstændigt modul, da det skal monteres med flasketuden nedad, for derved at danne en indsnævring mellem rakettens top og bund.

WP_20160520_009

Jeg kunne fremstille nogle flaske-bunde, som havde limet et låg på (epoxy), som udløser delen kunne spændes på:

raketskitse

Forsøget fik mig til at overveje:

  • Skal eleverne hellere programmere med blokke fx S4A eller mBlock, frem for at bruge rigtig kode, som har en for dem ukendt syntax. Af de to nævnte miljøer er mBlock at foretrække: Viser både blokke og den egentlige kode, og kan køre programmet på Arduinoen, uden denne er forbundet til en computer -det kan S4A ikke.
  • Raketter egner sig godt til rapid-prototyping, da man hurtigt får svar på om raketten virker, og ideer til hvad der kan være galt.

Opdatering 10/6 2016: epoxy holder ikke låget fast, men det kan skrues fast med en bolt og møtrik. En overhead kan måske fungere som “dør” i det nye setup. 3D-printet indmad må prøves. Samlesæt?

Dette indlæg blev udgivet i Arduino, Maker og DIY. Bogmærk permalinket.