Første raket med elever

For en lille måned siden havde jeg inviteret dygtige elever til at afprøve mit materiale om vandraketter og Arduino:

Raketforløb v1.6 (pdf)

Hold fast de var hurtige! Forløbet består af en række opgaver:
* få målinger fra en trykmåler (Arduino), som kan omsættes til højde.
* lave en faldskærm
* få en servo til at dreje, når raketten falder ned (Arduino)
* lave vinger til raketten
De nåede næsten alle delene på 60 minutter. Eneste der mangler er det sværeste: At samle faldskærm og udløser i raketten, da det kræver en del præcision. Måske kan en 3D-printet del hjælpe her.

Enkelte Mac’s gav problemer med at finde den port, som Arduino’en var forbundet til. Det hjalp at skifte kabel og Arduino (måske et problem med chips fra Kina). Desuden var jeg ikke opmærksom på at i vejledningen jeg har skrevet (pdf ovenfor), kan koden ikke copypastes direkte ind i Arduino IDE. Kommentarer i koden og sidefod kommer på forkerte linjer, hvorfor IDE vil opfatte disse som kode.

Trykmåler med SD-kortlæser samles:
WP_20160421_001

Raketten får vinger:
WP_20160421_002

Faldskærmsudløser i gøres klar til montering:
WP_20160421_003

De sidste 30 minutter brugte vi på at skyde med raketten (jeg havde en som fungerede). Den havde to moduler (højdemåler og faldskærm), som begge fik strøm fra et 9V batteri. Disse viste sig måske at give for meget vægt i raketten for den fløj ikke særlig højt. Eller også fik den ikke højt nok tryk. Flere tests nødvendige.

Nedenfor højdedata, beregnet ud fra tryk. Der kan lægges filtre ind i koden, så noget af støjen forsvinder. Vi startede trykmåleren i et klasselokale, som ligger væsentligt over det niveau, hvor vi lavede en god affyring (den højeste top). Derfor falder højden i begyndelsen, og stiger i slutningen (tilbage i lokalet).
højdedata

Næste skridt er at optimere pdf-filen, måske er et website bedre til at vise kode og videoer. Overveje hvilke udfordringer der er passende til eleverne (de skal ikke bare copypaste kode, men ændre i den). Prøve materialet med andre elever fx nogle 1g’ere. Lave et modul med en fart/accelerationsmåler. Skifte raketten ud med en heliumballon.

Dette indlæg blev udgivet i Arduino, Maker og DIY, Raket. Bogmærk permalinket.