We have liftoff

Søndag den 28. februar 2016 var perfekt raketvejr. Klart, koldt og vindstille.

Gennem et halv år har jeg arbejdet on and off, bl.a. i MakerLab Svendborg, på at færdiggøre en vandraket, der skal være udgangspunkt for et system af moduler, som skal kunne laves af elever. Hvert modul er baseret på enden af en tom sodavandsflaske, og kan indeholde udstyr til dataopsamling fx. højde, tryk, temperatur eller video. Men før de sendes til vejrs, skal raketten have en funktionsdygtig faldskærm, så udstyret ikke smadrer ved landing.

Jeg har derfor lavet nedenstående kredsløb, bl.a. inspireret af brugere fra YouTube:
faldskærm_bb

Det ser måske meget pænt ud, men realiteten er mere noget i retning af:
WP_20160217_001

Sensoren til højre i diagrammet er en gyro, som måler drejningsmoment på tre akser. Jeg bruger dog kun målingen fra den ene akse (Y). Når denne skifter fra positiv til negativ (raketten skifter fra at have spidsen opad til nedad), trigger det servo-motoren til venstre, som udløser faldskærmen:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=akEOBOifr3I]

Opbygning af tryk i vandraketten og affyring, forgår på denne rampe, som jeg har lånt af en kollega (JC):
WP_20160228_005

Raketten testes:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=CaE8HM2nFbY]

Der er fortsat et par småting, som skal justeres, men alt i alt en rigtig god test.

Dette indlæg blev udgivet i Maker og DIY. Bogmærk permalinket.