Et par forsøg med Sharepoint

Mine forventninger til Sharepoint har været høje. For høje. Af en eller anden grund, har det taget lang tid at komme frem til, at Sharepoint kommer med relativt få værktøjer, som er målrettet læring. For mig at se er der fire gode ben i forhold til læring:

  • Fællesdokumenter (som ikke er særlig en Sharepoint feature, men lige så ofte kan foregå i elevernes OneDrive)
  • OneNote (som ovenfor)
  • Sociale funktioner (Yammer eller newsfeed, som det nok vil vise sig umuligt at få eleverne med på, eftersom de allerede har resten af deres digitale liv via Facebook)
  • Synergien ved at have et sted og et system, hvor det meste er samlet. Her kan man diskutere hvor stor effekten er og endda argumentere for den digitale dannelse i at bruge mange tjenester.

o365 v2

Hvis et Sharepoint-site (websted) skal have mening, ud over at skubbe dokumenter over disken, bliver jeg nødt til at trække på andre tjenester, og forsøge at samle dem på sitet. Et par eksperimenter med det er:

  • Facebook-side. Mange har en Facebook-gruppe med klassen. Den er svær at indlejre på et Sharepoint-site, givet begrænsningerne i adgang til gruppen. Til gengæld kan en offentlig facebook-side vises og kommenteres på et Sharepoint-site, og der kan forgå en debat. Sharepoint-app’en AE Facebook kan let sættes op til det.
  • Jeg tror dog ikke jeg får eleverne til at deltage på en fuldt offentlig side (en af fordelene ved en lukket gruppe, er at posts ikke kommer ind i deres strøm, hvorfor de er mindre nervøse for at poste), og der kan ikke vedhæftes filer, som af og til er nødvendigt, når dokumenter i o365 en sjælden gang strejker.
  • Symbaloo. Et Sharepoint-sites links-bibliotek er alt for tungt og ustruktureret. Man kan med fordel blot samle linksene på en side i OneNote eller i et Word-dokument, som evt. indlejres. Jeg har indlejret en Symbaloo (grafisk linkssamling) på et Sharepoint-site. I Symbaloo har jeg oprettet en væg til hvert hold eller forløb. Chrome-browseren, som jeg bruger, har et add-in, som giver en knap, hvor jeg kan tilføje links direkte til holdets Symbaloo. Man kan endda højreklikke på et link og tilføje det til holdets Symbaloo. Det ser dog ikke ud til at Symbaloo opdaterer indlejringen automatisk, hvorfor jeg skal ind på hjemmesiden og vælge opdater, før denne slår igennem -det fjerner noget at det smarte. Desuden kan jeg ikke få Symbaloo til at lave en skriftlig oversigt over linksene, som kunne være god til UVB o.l. Jeg er ikke færdig med at undersøge Symbaloo, da det efter sigende skulle kunne noget a la Blendspace.
  • Martin Kragh Rasmussen (Kolding) har, så vidt jeg ved, eksperimenteret med at indlejre Sway på Sharepoint-sites. Måske det kan bruges til noget. Ligeledes er der måske potentiale i docs.com, som er MS forsøg på en delings-tjeneste. Kunne denne indrettes, så man i højere grad kunne styre rettighederne, var det måske noget.

Alt i alt er det ikke de store hverken tekniske eller pædagogiske landvindinger. Der er endnu ikke apps eller tjenester, som jeg for alvor har set spille med Sharepoint. OneNote fungerer og kan i mange sammenhænge gøre det ud for et Sharepoint-site,  men Sharepoint sites er stadig, så vidt jeg kan se, en fordel, fx hvis man vil bruge nyhedsstrøm, og have et lidt mere ensartet og statisk miljø end OneNote og når udvalg og projekter på skolen skal arbejde.

Ligger lykken så hos Google? Det virker umiddelbart mere brugervenligt og mere åbent, men der er sikkert andre tekniske udfordringer, som ikke ændrer ved det forhold, at teknikken skal støtte pædagogikken, ikke omvendt. Hvad er det vi vil med et LMS?

Dette indlæg blev udgivet i Digital Dannelse, Office 365, Sociale medier. Bogmærk permalinket.