Nogle anvendelser for holdsites i o365

Hvad er meningen med holdsites i office365/Sharepoint? Skal de blot være et sted at samle holdets materiale i skyen eller kan der være andre pædagogiske fordele? Og opsætning af holdsites er imo meget svært. Det ville derfor være skønt med eksempler eller skabeloner som der kunne bygges videre på, så alle ikke skal starte med A&E. Her er et par eksempler på anvendelser:

* Dele dokumenter med eleverne i dokumentbiblioteket. Her begynder jeg. Bruger du Windows, så synkroniser dokumentbiblioteket til din harddisk, så du let kan gemme dokumenter direkte på holdsitet, og oprette nye mapper (forløb), uden at skulle ind over browseren. Office 2016 til Mac kan nu også klare opgaven. Jeg sætter elevernes (editors) rettigheder på dokumentbiblioteket til “læse”, så de kun skal hente filer, før de kan skrive i dem. Dermed kan jeg gemme materialet alene på holdsitet og ikke andre steder = jeg sparer en gemme-aktion. I fællesdokumenter og -mapper, får eleverne selvfølgelig ret til at “redigere”.

* Få aktiveret holdsitets notesbog, OneNote, så eleverne let kan tilgå elektroniske tavle-noter og evt. selv bidrage til dem. Hvert forløb har sin egen faneblad i OneNote, og når forløbet er slut, låses fanen, så eleverne ikke kan slette/rette i den. Og OneNote kan give et overblik over forløb og materialer, som er svært at give andre steder.

* Skrive tekst, indsætte billeder og video-klip på holdsitet, som kendes fra hjemmesider. Det kan dog virke som dobbeltarbejde, hvis du allerede har materialet i et dokument/onenote.

* Vise dokumenter fra dit Onedrive eller fra dokumentbiblioteket. Hvis eleverne arbejder i grupper, og hver gruppe har sit eget fællesdokument, kan det være rart at have dem samlet på en side, så alle dokumenterne kan overskues på en gang. Det kræver dog lidt opsætning fx via embed-koder. Her savner jeg Googles simple løsning.

* Indsætte apps. fx RSS-feed. Der er en app som kan vise RSS-feeds fra andre websites fx. videnskab.dk. Her tikker nyheder ind. Nearpods kan kan køres direkte fra en side i o365 -jeg har dog endnu ikke set fordelen heri, måske slipper man for et login? En Survey-app kan fungere som et permanent spørgeskema med et par enkelte spørgsmål til modulets slutning (Exit Ticket): “Hvad fik du ud af dagens modul?”. En Yammer-app vil også være oplagt (når yammer bliver udrullet), som alternativ til andre digitale fora fx facebook.

* Flipped Classroom. Video fra youtube/o365Video og tilhørende spørgeskema kan integreres på en side. Jeg har stadig svært ved at få det til at se godt ud, og det er meget hurtigere via Google Drive, men det kan lade sig gøre.

* Karrusel (billed)/slide-fremviser med tips og tricks til faget. De fleste websites og spil, som har loade-tid, bruger vores ventetid til at vise enkelte tips. De kan virke latterlige, men de virker -den ventende husker dem ifølge min erfaring.

* Blogging. Et underwebsted kan oprettes i blog-format. Det er dog kun elever+lærer som kan læse og kommentere indholdet -Go home Michael Paulsen. Gæster kan vist inviteres, men det har jeg ikke prøvet.

Alle disse tilgange kan p.t. let laves via andre tjenester, apps m.v., men holdsitet samler dem. Jeg har stadig svært ved at lave et pænt holdsite på en let måde. Trods en smule drag and drop, skal der ofte indstilles andre ting, og det er tungt. Forhold i den digitale verden kan være frustrerende, men kan ændres radikalt overnight og uden varsel, det har MS vist før.

Andre anvendelser for holdsites modtaget med dyb taknemlighed. Bruger du fx forum, sider eller under-websteder til noget?

Dette indlæg blev udgivet i Office 365. Bogmærk permalinket.