Er OneNote en anakronisme?

På Svendborg Gymnasium havde vi for nyligt besøg af Michael Paulsen til et oplæg om digital dannelse, herunder det transparante klasserum. Jeg har anvendt OneNote gennem nogen år nu, men oplægget fik mig bl.a. til at overveje min brug af OneNote.

OneNote er et udmærket tavle-værktøj, hvor lærer/elev kan skrive med en elektronisk pen på tavlen, og noterne bliver synkroniseret til holdets websted i office365, og dermed til elevernes skærme. Givet at alle programmer i office-pakken til Windows (Word, powerpoint osv.) i dag har tegne-funktion, er der ikke noget teknisk til hindre for at skrive alle tavle-noterne direkte i word/pptx-dokumenterne, som holdet arbejder med. Desuden vil jeg gerne væk fra at én person (læreren) står med kridtet (magten), mens de øvrige er mere eller mindre passive. Og her har jeg endnu ikke fundet OneNote så anvendeligt, det bliver sjøldent pænt/overskueligt, når mange brugere skriver i OneNote. Måske jeg skulle begrænse siderne til A4 og bruge flere tabeller.

Da jeg først opdagede OneNote omlagde jeg al deling af materialer med eleverne bl.a. pdf’er og docx m.m. til sider i OneNote. Når filerne var gemt på mit OneDrive, kunne eleverne hente det gennem OneNote, så længe de havde redigerings-rettigheder til denne. Det fik microsoft uden varsel sat en stopper for, og jeg har i lang tid derfor kørt med op til tre-dobbelt bogholderi: Filer bliver oploaded som til holdsitet, jeg lægger et link til filen på en side i OneNote, og jeg vedhæfter filen på siden i OneNote (også for at have noget at tegne på). Samspillet mellem dokumenter på holdsite, OneNote på holdsitet og elevernes fortsatte brug af disse skulle gerne eliminere det tredobbelte bogholderi.

Der er mange elever som ikke får ejerskab over holdets OneNote. Det (OneNote) er et lidt teknisk redskab, og hvis de ikke selv bidrager eller orienterer sig i det jævnligt, kan jeg godt forstå at de har svært ved at finde rundt i OneNote, selv om jeg bruger det hvert modul på tavlen.

Alligevel er det klart fordelagtigt at have et sted at samle holdets dagsordner, tavlenoter og overblik over materialet, og her er OneNote svært at udkonkurrere. Og dog, holdsites i Office365 kan måske varetage de samme funktioner.

Alt i alt vil jeg fortsat bruge OneNote, da fordelene fortsat opvejer udfordringerne.

Dette indlæg blev udgivet i Office 365, Onenote. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar